Selasa, 11 September 2012

Rasa Keciwa di kongsi bersama.....

Assalamualaikum....
selamat petang uols....ptg ari baru muncol erk..x sempat jenjalan umah kenkawan pon...sorry erk...tgk tajuk cam best je..ade umph gitu..cerita pagi tadi..aku teringin coretkan disini sbg satu moment yg terkezut...ni intro dia erk..ekceli..chef bonda dpt satu tender makan...tender tu pon aku yg kasi disebabkan Program Bayaran Bantuan bersama Pemimpin Tempatan bertempat di Adun Ajil seliaan aji Lan..Oleh sebab program pon bertemakan raya, maka menu pon mesti berkait ngan raya kan...so bila aku diberi kepercayaan tuk handle program, maka part makan pon aku kasik org yg aku percaya la..ala sesekali program..ape salah bagi Chef Bonda rase duit lebih..kalo ade untung la..mula2 dia cam x nak..tp kakak ipar cucuk jarum..maka dia setuju...da beberapa ari dia wat preparation...uols tau menu ape...nasi dagang ganu le..sebanyak 4 gantang, tapai 3 kilo...ni yg wajib chef wat le..selain tu lemang kami book je..3 jenis puding...ehemm...aku le yg watnye...tu baru intro..ni baru masuk part citer betul..dr ptg smlm chef mmg busy kat dapur, siapkan rempah ikan,, koyok nyor...macam2 le...then mlm tadi gulai ikan aye siap..then awal2 dia bilang nak masak jam 4 pagi  nak kukus nasi dagang...jam 2 pagi aku terjaga kepanasan..ghupenya elektrik xde,..patut Wina nangis, aku masuk bilik mak mintak torch light, maka terkejut la dia bila tau xde elektrik..dia bilang..camner sampai jam 4 still xde elektrik.. lps aku ke toilet..mak amik torch light cek kut black out ke...then dia kuar rumah n check..satu kg xde elektrik...mak da mula risau..da ke hulu ke hilir ngan torch light...dia merungut napa time dia nak  masak makanan ni jadi camni...aku sekejap terlelap 5 minit then terjaga n tidurku sememangnya terganggu dek terlihat mak yg kalut...jam 3.30 pagi dia tnye aku..."kol la K.mah kut ade elektrik rumah dia..kita angkut mesin nyor ni...kite mesin kat rumah dia..." k.mah tu kire baik la ngan mak ku..cam anak angkat pun ye..tinggal selang 3,4 kg dari umah...aku kol xdpt masuk voice mail...ah sudah, jam menginjak 4.15 pagi..mak makin kalut,,,aku terlelap jap then bangun blk...aku msg sepupu, jiran kut2 da ada elektrik.. ..then dia bangun belah semua nyor, ..timbang beras utk basuh..semua nyor da masuk besen besar..mesin nyor pun diangkut"... "jom le kite g berjalan tgk rumah sape ade elektrik..kalo tunggu ade elektrik..pukul 2ptg blom tentu korunk bole makan..." yerla kalo ikut jadual..kul 11 da kene siap..aku cakap."kut ye tunggu cerah sikit..yg kesian tgk mak terduduk depan pintu termenung sambil tgk langit.." xleh jadik ni..jom angkut semua kita pi jalan..maybe rumah sepupu kat kg sblh ade elektrik".aku ajak dia..kete aku gerak  jam 5 pagi tadi kuar rumah.. huuuuu... sedih beb..ngan ngantuk coz tidur yg x menentu dari jam 2 pagi....sampai kg sblh masih gelap gulita n kg sebelah gelap jgk..akhirnya satu kg lagi...tgk masjid nye terang benderang..."syukurla kat sini ade elektrik, kalo x naya kite wei...jom terus ke rumah K.mah" mak bersuara..kebetulan kg yg kite pi tu rumah K.mah...terus mak ketuk pintu..segan wei, da la laki dia ade...mak pun citer hal sbnrnya..maka K.mah pon terus kuar rumahnye bukak pintu kete n angkut semua barang nak mesin nyor tu...seusai jam 6 pagi nyor da siap mesin...mak cakap bkn dia xnak mesin nyor tu mlm td..tp dia takut basi n hilang kesegaran tu...xleh lawan chef la tu...hingga jam 7.30 pagi tadi sewaktu aku nk pi keje...elektrik masih xde...aku frust la...rasenye da lama xde kes camni...diaorg x amik berat ke camne...aku terpikir camner anak yg nak pi sekolah ngan baju x ber iron...aduyai..Tapi Alhamdulilah, program bayaran td telah selesai n nasi dagang chef bonda mmg sodap la...aku cakap la...tp nak amik gambo mmg x dang le wei..kalo ade pon mayb ngan kamera opis.nnt aku check...ni pon baru siap kemas n basuh bekas nasi, lauk tadi...da tersadai di meja n mata mula wat hal..kepala plak cam nk ding dong aje...so aku just share rase keciwa ngan ape yg aku rase..org yg paling aku kesian my mum la...semangat dia tu aku kagum...mase nak redah umah org tadi...dia siap ckp nak mintak guna elektrik untuk mesin nyor semata n sanggup bayar...kalo aku maybe malu nak wat... ok la..keje pon manyak tertangguh..maybe entri ni pjg lebar...ade yg x paham ape tu nyor ke/?rase semua tau kan...tntang ejaan ke langit ke bintang ni psl aku just taip n bace sepintas lalu n publish//sorry ye.....takut esok mood nk citer psl keciwa ini hari sudah tarak ada...lgpun esok ade program lagi....Wani lak da minta tolong dia ptg ni..aku busy lagi la minggu ni...nnt aku jenjalan belog uols ok...tadaaa

..Time Kasih Tok Korunks kerana sudi layanz celoteh Rieda_ffya..

11 ulasan:

  1. kesian sggh chef bonda..seb baik tetap bersemangat nak bernasi dagang...semangat gini la patut kiter contohi....

    BalasPadam
  2. Demi anak, ibu sanggup ape saje.. bukti kasih sayang ibu

    BalasPadam
  3. Nasib baik ada karen kat rumah K.mah tu.....

    BalasPadam
  4. Ish kesian... Xpe mungkin ada hikamh kan :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. yup setiap kejadian pasti ado hikmah nyer...:)

      Padam
  5. akak yang tak sabar nak baca terus baca kat hujungnyer .. takut lak.. akak lak berdebar.. maalumler amanahkan..
    ibu memang insan yang membanggakan.. setiap kesusahan pasti ada jalan...

    BalasPadam
  6. sedapnya nasi dagang.. balik ganu hari tu x sempat nk makan nasi dagang.. huhu.. kdg2 kiter mampu merancangkan.. tp Allah yg tentukan segalanya.. Alhamdulillah segala yg dirancang berjalan lancar..

    BalasPadam
  7. Salam Sis Rieda, ari ni baru dan nak baca entry yg panjang lebar... ni betul2 luahan perasaan ni, hehehe.. takpe2...akhirnya masalah selesai gak, nak seribu daya kan... dpt gak kenkawan makan nasi dagang..special tuu.. mmg sakit hati kan, tetibe tanpa notis takde letrik, berjam2 lak tuh! huhuu...
    sabar je la...

    BalasPadam
  8. aduyai.. blh la xde letrik time tu// mau tak gelisah.. ye la..nk siapkan amanah org lagi.. erm..mujurlah, ade rmh blh mnumpang kan... kiranya, mmg lama gak la xde letrik tu...

    BalasPadam
  9. memang betul-betul kuat semangat la mak rieda..sanggup ketuk rumah kawan subuh-subuh tu semata nak komitmen pada tugas yg dipertanggungjawabkan..x semua orang boleh buat camtu...mereka banyak alasan banyak la kan..hikk

    Alhamdullilah semua berjalan lancar..

    BalasPadam

Thanks to all sudi bace semua citer TOH..Sudi-sudi tinggalkan komen anda walau 1 jejak...LUV IT