wah...triffle yang da siap pembikinan...kwn2 jamu mata k...Mc yah,ijan, Zack..
kalo dari tepi bole nampak lapisan triffle kan...yerla nak wat triffle kene tau ape lapisan nye.. (kalo ade buah2 fresh bole potong n tabur la...lagi sodap..tu kite letak honeydew (adjust resepi asal skit)
milik siapakah triffle ini?da ade tuan masing2 ni.....utk tokma wina...utk stok peti ais n utk kawan ku.kalo la si kawanku Zack tgk ni....hai xtau laaa....tunggu dia komen nnt... :)
nu special deliver utk opismate..hehe...yg suda di ngap....dan sampai tgh hari tinggal bekas kosong je...senang hati triffle aku licin...next week wa bikin lagi...Mau resepi ka....sumber dari kakNOr ...
Bahan-Bahan:
1 bungkus kek swiss roll
1 kotak agar-agar segera (Lady's Choice) - perisa strawberry
1 tin fruit cocktail
2 sudu besar tepung kastard
3 sudu besar gula
3 cawan susu segar(kalo nak wat byk lebihkan susu segar..adjust resepi skit)..sorry!
Cara:
1. Campurkan tepung kastard, gula dan susu dan masak sehingga menggelegak dan kepekatan. angkat dan biar sejuk.tambah skit esen vanila...(lagi sodap)
2. Potongkan kek swill roll dan susun ke dalam bekas [kalau nak cantik..masukkan dlam bekas kaca..nanti nampak lapisan triffle ni] sehingga penuh.
3. Kemudian ambil sedikit jus buah cocktail dan tuangkan keatas kek tadi.
4. Tuangkan kastard tadi keatas kesemua kek sehingga rata.
5. Taburkan buah cocktail keatas kastard tersebut.
6. Bancuh agar-agar segera mengikut arahan yang telah disediakan dan tuangkan keatas buah cocktail tadi.7. Masukkan ke dalam peti sejuk.
1 bungkus kek swiss roll
1 kotak agar-agar segera (Lady's Choice) - perisa strawberry
1 tin fruit cocktail
2 sudu besar tepung kastard
3 sudu besar gula
3 cawan susu segar(kalo nak wat byk lebihkan susu segar..adjust resepi skit)..sorry!
Cara:
1. Campurkan tepung kastard, gula dan susu dan masak sehingga menggelegak dan kepekatan. angkat dan biar sejuk.tambah skit esen vanila...(lagi sodap)
2. Potongkan kek swill roll dan susun ke dalam bekas [kalau nak cantik..masukkan dlam bekas kaca..nanti nampak lapisan triffle ni] sehingga penuh.
3. Kemudian ambil sedikit jus buah cocktail dan tuangkan keatas kek tadi.
4. Tuangkan kastard tadi keatas kesemua kek sehingga rata.
5. Taburkan buah cocktail keatas kastard tersebut.
6. Bancuh agar-agar segera mengikut arahan yang telah disediakan dan tuangkan keatas buah cocktail tadi.7. Masukkan ke dalam peti sejuk.
P/s; triffle ni lagi sejuk lagi sodap dimakan...nyaman tekak....ade yg memuji triffle ku..
bangga sat..hehe..jgn marah Zack...!
woooahhh,ble nak dapat rase nii...
BalasPadamz,kte dpt tgk triffle idaa lol.. :)
tu r
BalasPadampuding roti cheqna pun ada org puji
hahahahaha
wah3...besttt....kiter pn nak gak nieee....mesti mau...tgk dlm blog pn dah rase nyaman.....kikikiki..blom mkn lagi nie...zzzz jom kiter buat sesame.... :)-farizah cun-
BalasPadamWah sedapnya triffle yg rieda buat nie dan pandainya rieda buat, kak Nurul x pernah lg cuba buat nie....
BalasPadamnampak pun tau sedap nih.. ptg2 camnih rasa lapo pulok tgk triffle ni.. huhu..
BalasPadambyknyer buat.. sedap plok nmpok/...
BalasPadamyummeh triffle...saya suka letak fresh fruit...hehe
BalasPadampergh..macam laicikang sekali tengok..huhuh
BalasPadamtriffleni lama tak buat.. tak berapa jalan.. kalau kat rumah akak agar2 merah yang bodohtu jer budak2tu suka...
BalasPadamDapnye pridah.... letak kek coklat lak tu
BalasPadam